Kako se prenosi ljudski papiloma virus i kako se zaštititi od njega?

djevojka s humanim papiloma virusom

Jao i ah, ali moderni čovjek stalno čeka ogroman broj raznih bolesti - i opasnih i ne baš. A jedna od tih bolesti je papiloma, čiji razvoj izaziva HPV, ljudski papiloma virus. Inače, ovaj virus je vrlo raširen, pa se gotovo svatko može zaraziti. Štoviše, vrlo često zaražena osoba dugo vremena ni ne sumnja da je nositelj humanog papiloma virusa.

Prvo, shvatimo što je papiloma. Možda činjenica da ova bolest spada u skupinu spolno prenosivih bolesti neće nikoga iznenaditi. No, znaju li svi prepoznati ovu bolest koja zahvaća i kožu i sluznicu? Naravno, u fazi asimptomatskog tijeka teško je prepoznati bolesti - jedini način može biti laboratorijski test krvi.

Simptomi bolesti

Prije ili kasnije, virus koji je ušao u tijelo se osjeti. Razdoblje inkubacije također je različito – od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, a ponekad i godinama nakon kontakta sa zaraženim partnerom. Sve ovisi isključivo o stanju imuniteta zaražene osobe. U pravilu se na koži i sluznicama pojavljuju pojedinačne ili skupne neoplazme. Mogu biti ili ravne, poput pola graška, ili konveksne, poput zrna riže. Veličine također mogu jako varirati od malih do prilično velikih. U posebno teškim slučajevima bradavice su poput cvjetače.

Najčešće se bradavice nalaze oko anusa, vulve, unutar i izvan vagine, na skrotumu, penisu, a ponekad i na unutarnjoj strani bedara. Gotovo je nemoguće predvidjeti kako će se neoplazme ponašati - mogu ostati nepromijenjene, smanjiti se bez ikakve vanjske intervencije ili početi brzo povećavati veličinu. Postoji široko rasprostranjena teorija da se kondilomi prije ili kasnije degeneriraju u malignu formaciju. Međutim, ovo nije ništa drugo nego obična "horor priča". Liječnici kažu da se transformacija ne događa.

spolni kontakt kao način zaraze papiloma virusom

Načini prijenosa virusa

Dakle, što je ljudski papiloma virus, više-manje jasno. Sada morate shvatiti kako se možete zaraziti ovim virusom:

seksualni put infekcije

Najčešći način zaraze ljudskim papiloma virusom, naravno, je seksualni kontakt. Ako je jedan od partnera zaražen, tada tijekom spolnog kontakta - i nije važno, vaginalnog, oralnog ili analnog - virus prodire u sluznicu drugog partnera. To znači da je mikropukotina ili neko drugo, čak i najmanje oštećenje sluznice dovoljno da virus uđe u tijelo i tamo se naseli.

I iznenađujuće, liječnici primjećuju činjenicu da se virus najčešće prenosi s muškarca na ženu. Iako, naravno, žene vrlo često zaraze i muškarce. Naravno, u opasnosti su ljudi čiji su seksualni odnosi promiskuitetni. Osim toga, dokazano je da pušenje i pijenje alkohola također značajno povećavaju rizik od infekcije, budući da sluznice postaju znatno ranjivije pod utjecajem etanola i nikotina.

Vertikalni način infekcije

Vertikalni način prijenosa infekcije je slučaj kada se virus prenosi tijekom poroda, s trudnice na bebu. To se događa tijekom prolaska porođajnog kanala bebe. Gdje se, zapravo, nalazi ljudski papiloma virus. Zato, u slučajevima vrlo uznapredovalog tijeka bolesti, kako bi se isključio prijenos papiloma virusa, liječnici mogu odlučiti o potrebi carskog reza. Iako pošteno treba napomenuti da je ovo najekstremnija mjera.

Kućni način infekcije

Vrlo rijetko, ali ipak ponekad liječnici bilježe slučajeve kućne infekcije ljudskim papiloma virusom. što, međutim, ne čudi – uostalom, ako se virus prenosi običnim poljupcem, zašto se onda ne bi prenosio preko suđa, ručnika, rublja i ostalih kućanskih potrepština? Iako je s obzirom na to da je razdoblje inkubacije ove bolesti jako, jako dugo, gotovo je nemoguće utvrditi kako je točno došlo do infekcije. Zato je toliko važno ne zaboraviti na elementarna pravila osobne higijene, osobito na javnim mjestima - kupkama, saunama, tuševima, svlačionicama.

cjepivo protiv humanog papiloma virusa

Liječenje virusom

Ako primijetite neoplazme, odmah idite liječniku. Unatoč činjenici da su znakovi bolesti iznimno specifični i gotovo ih je nemoguće zbuniti s bilo čim, ipak je vrijedno konzultirati se s liječnikom. Liječnik će ne samo potvrditi dijagnozu, već će i propisati optimalno liječenje, uzimajući u obzir vaše opće zdravstveno stanje.

Imajte na umu - ako se infekcija dogodila spolnim putem i znate od kojeg ste partnera dobili ovu "nagradu", recite mu. Jer liječenje je neophodno i za žene i za muškarce. Usput, zapamtite vrlo važnu točku! Nemojte žuriti prekinuti vezu sa svojom srodnom dušom ako vam je dijagnosticiran ljudski papiloma virus. Kao što je više puta gore spomenuto, ponekad razdoblje inkubacije može biti vrlo dugo. Dakle, sasvim je moguće da nije bilo nevjere. A bolest je samo odjek burne mladosti. Stoga budite oprezni, odložite tavu, oklagiju i ostale teške predmete koji se probijaju, pokušajte se smiriti i zajedno otići liječniku.

Ne zaboravite također da ponekad čak ni cijeli tijek adekvatnog liječenja ne pomaže u potpunosti riješiti se humanog papiloma virusa. Vanjski znakovi bolesti potpuno nestaju, ali virus miruje u tijelu – i u svakom se trenutku može ne samo prenijeti na drugu osobu, već se i ponovno oglasiti specifičnim osipom. Ili možda cijeli život možete tiho "dremati", a da se ni na koji način ne pojavite. U ovom slučaju, osoba je nositelj virusa.